joi, 2 decembrie 2021

Filmul în sala de cinema.Tips & tricks pentru o experiență de neuitat

 

    

    Filmele. La cinema sau acasă? 

 

        Pentru cei mai mulți dintre noi, pasiunea pentru film are o poveste care merită spusă. În cazul meu, una dintre cele mai luminoase amintiri din copilăria mea este aceea în care, seara, înainte de a adormi, mă uitam la filmele difuzate pe canalul național, la televizorul nostru alb-negru. Tata rezista eroic și-mi citea subtitrările. S-ar fi dus la culcare dar teama de întuneric, curiozitatea și nevoia mea de un strop de libertate luau forma acestui timp în care eu savuram secvențele răpite, parcă, unei forțe superioare, zgârcite cu asemenea răsfățuri, iar el stătea cuminte pe un scaun și aștepta momentul în care oboseala mă trimitea la culcare. Nu se inventase telecomanda și el era cel care se asigura că nu adorm cu televizorul deschis. Îl revăd bun, calm și înțelegător de câte ori facem ,,seară de filme,, și transformăm sufrageria într-o sală de cinema a secolului 21. Lângă copiii mei, azi am eu îngăduința și privilegiul de a mă bucura de entuziasmul lor curat.

 Înainte de '90, era un adevărat noroc să descoperi un film cu adevărat interesant, bun. Uneori, trebuia să-ți dozezi răbdarea pentru că nu se difuza tot într-o singură seară. Somnul mă dobora uneori, înainte de a afla care este deznodământul cine știe căror aventuri petrecute în Vestul Sălbatic. Dacă nu se punea somnul în calea fericirii mele, avea grija aceasta programul TV, croit după nevoi dictate ,,de sus,,. Prin urmare, era nevoie de perseverență, de atenție, ca nu cumva să-ți scape ,,continuarea,, și să ratezi întâlnirea cu eroii preferați.

Înainte de revoluție, cinematograful din micul orășel de provincie în care am crescut era învăluit în mister. Copil, încă, mergeam la matineu, la filmul difuzat la ora 10. Orice film era bun. Nu conta genul, important era să pătrunzi în sală și să faci parte din grupul privilegiaților care puteau savura spectacolul. 

Nea Dan, ,,de la film,,, era unul dintre cele mai importante personaje din oraș. Modul hâtru în care conversa, pasiunea pentru meseria lui, promptitudinea intervențiilor sale salvatoare erau cunoscute de toată lumea. El era cel care liniștea sala care fluiera și vocifera, dezamăgită că filmul s-a încurcat, că magia s-a spulberat. Sala - cu scaunele sale tapițate în catifea vișinie, cu rândurile nesfârșite, întunericul deplin, liniștea de dinaintea apariției genericului și fasciculul de lumină care răscolea, ca într-un vis, pe fiecare dintre ființele devenite, brusc, un singur trup, un singur spirit.



Viața - un spectacol minunat (sursa foto: Pixabay; prelucrare Canva Pro)

Pe vremea aceea, recomandările se transmiteau verbal, ,,din gură în gură,,. Nu existau spoilere, ci doar anticiparea binevenită a emoției pe care urma să o trăiești. Oricât ai fi știut din film, era ceva ce nu puteai rata și ai fi văzut același film de câte ori s-ar fi putut. Muzica, actorii, ținutele lor, gesturile, locurile în care trăiau, totul era inedit, mai nimic nu semăna cu lumea palidă în care ne duceam noi zilele. Între noi, locuitorii modestului orășel dobrogean, și ei, eroii de pe ecran, mai vii, mai ancorați în realitate păreau cei care prindeau viață grație operatorului de film. În acei eroi ghiceam mai mult adevăr decât în bruma de viață pe care noi apucam să o trăim. 

Personajele nu erau parte doar din film. Coborau din poveste și se integrau în lumea noastră. Charlie Chaplin, Stan și Bran, Nică sau Pistruiatul ne deveneau repere, erau pomeniți, li se preluau replici, atitudini, se notau lecții importante. Viața noastră era filtrată prin viziunea lor despre lume.


,,Ghostbusters: Afterlife,, / ,,Vânătorii de Fantome: Moștenirea,,


    Despre familie și puterea de duce mai departe tradiția vorbim și atunci când filmul ajunge subiectul principal al zilei în casa noastră. Ne place să descoperim povestea pe care o au oamenii din jur și locurile. Ne place să citim și să vedem povești cu miez. Le savurăm în patru și călătorim în timp cu ajutorul lor. Copilăria noastră și copilăria lor se întâlnesc grație filmelor care ne-au bucurat pe noi, care au făcut parte din noi. Alături de cei mici, descoperim și noi alte creații cinematografice demne de toată atenția.

    Seara trecută, i-am făcut cunoștință Mariei, mezina casei, cu Mihaela și cele aproape 10 minute de desene animate de care ne bucuram noi prin anii '80. A râs uimită de cât de scurte erau episoadele rezervate celor mici. Am povestit apoi și despre filme și despre câteva dintre categoriile în care ele pot fi grupate. Ne-am cam prins urechile, dar am mai făcut ordine în idei după o succintă documentare. Cum nu am mai fost de mult timp la cinema, am profitat de ocazie să povestim un pic despre filmul de aventură, despre comedii și drame, despre forme ale fantasticului și nevoia unora dintre noi de trage câte o sperietură vizionând filme de groază. Am realizat că nu prea știu ce este un film musical și cât de iubit poate fi acest gen. Ca să le poată distinge mai ușor, am creat un mic poster, l-am imprimat și l-am afișat pe ușa bibliotecii, spre luare aminte. Perioada de pregătire pentru Crăciun presupune și o planificare a filmelor de familie pe care le vom vedea serile, lângă brad, împreună. Anticipăm, de pe acum, momentele de relaxare, de bucurie, binevenite după un semestru năuc.


Filmele - categorii, gusturi, spectatori (prelucrare Canva Pro)




Ce nu știau cei mici este că mâine, 3 decembrie 2021, pe ecranele cinematografelor din Romania va rula pentru prima dată o producție al cărui titlu ne este cunoscut de când aveam cam vârsta lor: ,,Ghostbusters,,, apărut în 1984 pentru prima dată. Noua producție, ,,Ghostbusters: Afterlife,, (,,Vânătorii de Fantome: Moștenirea,,) este o aventură SF în care umorul se împletește cu tensiunea, susținută de cele mai spectaculoase efecte speciale. Ca să poată satisface gusturile diverse ale cinefililor, filmul rulează în formatele 2D, IMAX 2S, 4DX și Dolby Atmos.


Vânătorii de fantome (sursa foto: InterComFilm)


,,Ce înseamnă asta?,,, a picat imediat întrebarea. A trebuit să căutăm iar informații care să ne lămurească. Am dedus că:

·        2 D erau realizate filmele pe care le știam noi până mai ieri. Pentru copii, un reper erau filmele de desene animate clasice, unde s-a lucrat cu mijloace tradiționale: desenat, pictat, fotografiat manual. Desigur, multe dintre desenele animate pe care le văd ei sunt realizate integral pe computer.

·        3 D sunt realizate creațiile cinematografice menite să ne aducă mai aproape de realitate (filme ,,în relief,,, care sugerează înălțimea, lățimea și adâncimea).

·   IMAX  2 S este un format pe care îl putem întâlni doar la cinema și presupune o rezoluție foarte ridicată a imaginii.

·     4DX  presupune un pas în plus pe drumul către veridicitate. Imaginea este clasică, dar tehnologia își spune cuvântul în felul în care sunt realizate scaunele. Ele permit simularea mișcării, care trece de pe ecran în sală. Spectatorul va simți o ușoară izbitură când un personaj este lovit, va fi stropit dacă acțiunea se desfășoară în apă/ pe apă, va simți un miros care să aibă legătură cu evenimentele derulate pe ecran. Altfel spus, 4 DX face apel la simțuri diferite: văz, auz, simț tactil, simț olfactiv.

·        Dolby Atmos presupune noi limite ale tehnologiei care sunt provocate. Sala de cinema devine spațiul în care poți trăi emoții incredibile grație sunetului difuzat din zeci de boxe. De pe locurile premium, te poți simți erou al aventurii la care ai venit să iei parte.



Cinefil în secolul 21.Tips & tricks pentru o experiență de neuitat


Anticipând bucuria de a vedea un nou film din seria ,,Vânătorii de Fantome,,, distribuit de Columbia Pictures și InterComFilm, ne-am pus problema modului în care un film clasic își păstrează aproape publicul. 





Am ajuns să ne facem o listă de mici secrete care transformă fiecare ieșire la cinema într-o experiență memorabilă. 


Lista noastră de secrete ,,cinefilești,, :)


1. Mai întâi, iei o pauză. Definești cine ești, ce gusturi ai, cu ce scop mergi la cinema.

2. Afli de ce/când preferi un film difuzat în cinematograf/ acasă. Sigur îți plac și ție sălile moderne, posibilitățile pe care tehnologia le aduce (și care sunt imposibil de reprodus integral acasă), sala, atmosfera, ieșirea din timpul comun, izolarea într-un timp sacru, doar al filmului.

3. Repeți o experiență reușită revenind pentru a revedea un film care ți-a plăcut. Descoperi o serie preferată (precum ,,Vânătorii de fantome,,) și te bucuri de aventurile personajelor un timp îndelungat.

4. Te documentezi cu privire la ultimele inovații tehnice, la regizori sau actori. Vei descoperi filme de autor pe care să le poți urmări, îți vei forma o părere despre modul în care viziunea și curajul de a inova al unui regizor au influențat evoluția cinematografiei. Poți descoperi actori care fac roluri superbe și în filme mai puțin cunoscute, filme cu buget redus, mici bijuterii care nu sunt pentru oricine.

5. Citește cronici de film. O primă opinie aparține, deseori, unor cunoscători, deci ea poate fi utilă în a trage o concluzie cu privire la subiectul abordat în acea producție cinematografică, la distribuție, la calități și minusuri ale muncii echipei care a lucrat la proiect.

6. Privești cu atenție afișul care face reclamă filmului. Vei discerne și din informațiile prezentate acolo câteva idei-ancoră - titlul, anul apariției, distribuția, regia, casa producătoare. Felul în care este conceput afișul va sugera temele abordate.

7. Mergi la diferite lansări. Vei cunoaște actorii, îi vei vedea cum arată și în viața reală, nu doar dând chip unor personaje. Vei intui cât din ceea ce sunt a trecut în personaj, cât este influența scriptului, cât a regizorului. Mintea ta se va bucura să treacă la nivelul următor al acestui joc superb pe care îl numim ,,film,,.

 

  Pentru tine, ce înseamnă ,,filmul,,? Care sunt secretele tale de a transforma o întâlnire cu o producție cinematografică într-o experiență de neuitat?





Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2021, proba nr. 25, sponsorizată de  InterComFilm.

Fotografii de pe site-ul InterComFilm, de pe InterComFilm (pagina Facebook) și de pe Pixabay.  Colaje realizate pe https://www.canva.com.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu