duminică, 14 septembrie 2014

Atelierele de Zâmbete ale Asociației Dăruiește Aripi

    Zile calde de toamnă târzie. Pregătiri febrile pentru iarnă. Pregătiri de grădiniță. Dor de catedră și de copiii de la școală. Atât de bine lângă zâmbetele celor mici, acasă.
    Între nostalgii și treburi de zi cu zi, am ales să ieșim din casă mai mult, să dăm clipelor de vacanță un sens. Atelierele de Zâmbete ale Asociației Dăruiește Aripi, desfășurate la Maritimo Shopping Center, în cadrul târgului Back to school, mi s-au părut o ocazie minunată pentru un copil curios. Așa încât, sfârșitul săptămânii a stat sub semnul jocului, al picturii și al meșteritului cu diverse materiale.



   Primul atelier la care am ajuns a fost cel de miercuri, în cadrul căruia copiii au învățat să facă brățări Loom. 
    Cum îmi doream pentru Matei activități care să-i dea ocazia să-și folosească și mintea, dar și mâinile, i-am oferit ocazia de a învăța de la voluntarii asociației să mânuiască o croșetă și un gherghef, să se bucure de lucrușoarele create de el însuși. Să mai spun cât de mult îmi plac astfel de activități, cât de drag mi-a fost să-l văd lucrând alături de ceilalți copii, ajutat de ei? Voluntarii, adulți și copii, i-au explicat tehnici simple, cum să utilizeze micile elastice și croșeta, cum să încheie brățara. Am plecat de acolo cu prima lui brățară Loom și cu intenția de a achiziționa elasticele colorate, prilej de joacă și efort concentrat. 
    De atunci, casa s-a umplut de brățări. Are Matei trei-patru, are și Maria, am și eu, și brățară, și elastic multicolor de prins părul. Ne-am documentat, am văzut cât de multe modele de brățări sunt pe net, câte tutoriale după care poți croșeta bufnițe, iepurași, brățări complexe. Cred că ne vom ocupa timpul o bună bucată de vreme cu ele: sunt amuzante, cultivă imaginația, ajută la dezvoltarea motricității fine, pot fi un cadou drăguț pentru oricine. 



Elasticele de păr


Creioanele - suport improvizat pentru brățări

Prima brățară 

      Un alt atelier la care am ajuns și care ne-a încântat este cel de pictură pe sticlă, de sâmbătă. Cu mijloace simple, un pahar și-a schimbat înfățișarea și s-a transformat într-un suport de lumânare, o candelă improvizată. 

Foto - Zamfir Andrei Cristian

Fluture pe o parte, Furia Nopții pe cealaltă



Foto - Zamfir Andrei Cristian


    Dincolo de activitățile acestea, însă, se află dorința Asociației Dăruiește Aripi de a informa publicul despre proiectul Dăruiește primul zâmbet, despre visul unor oameni de bine de a  reconstrui și moderniza cu ajutorul donațiilor Secția de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Maternității Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. 
       Discutând cu Alina Vasea, directorul asociației, și cu Ana Maria Toma, voluntar al asociației, mi-am amintit de tot ce a însemnat pentru mine venirea pe lume a copiilor mei, de încărcătura emoțională a momentului, de speranța că va fi bine, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Mi-am adus aminte de nevoia mea de a ști că spitalul are în dotare o Secție de Terapie Intensivă utilată corespunzător, capabilă să ofere un start optim oricărui copil născut în Constanța. Am refuzat să gândesc ce ar însemna să știi că un copil ar avea șanse dacă aparatura din dotarea spitalului ar fi modernizată, dar că nu este modernizată.  Cu siguranță, efortul acesta al voluntarilor, aparent mic față de problemele atâtor copii, ar fi atunci esențial pentru cel puțin o ființă: ființa nou-născută care trebuie să beneficieze de suportul tehnic performant azi, mâine, în răgazul acesta de timp dintre ceea ce este și ceea ce va fi. Pentru această ființă și pentru viitorul ei merită să dăruim.




2 comentarii:

  1. Atelierele au fost o experiența foarte frumoasa si pentru noi!

    Vad ca si pentru voi!

    Va multumim ca va alăturați unei cauze atat de necesare comunității constantene!

    Va multumim stimata doamna pentru susținerea Dvs!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mare drag și cu admirație pentru ceea ce faceți!

    RăspundețiȘtergere