joi, 4 noiembrie 2021

Terra Salin. Soluții inspirate din natură, pentru provocările lumii moderne

 

    





Din cuibul părintesc, spre grădiniță


Ați auzit vreodată cum vorbesc părinții despre grădiniță? Dacă i-ați ascultat cu atenție, ați remarcat cât de repede se pot repartiza în cel puțin două grupuri: al celor care sunt chiar fericiți și mândri de modul în care li s-au adaptat copiii la o nouă etapă din viața lor și al celor care sunt disperați să găsească soluții alternative, astfel încât să mai amâne, cât de puțin, integrarea în colectivitate. Desigur, printre ei, și aceia care au norocul să aibă parte mai mult de zile bune și mai puțin de plâns amarnic, tristeți nesfârșite și, cel mai grav, îmbolnăviri care par să nu se mai sfârșească.

    Undeva, și în cei mai mici, și în cei mai mărișori, sufletul acestor copii pare să tragă, încă, spre casă. Ca și cum n-ar vrea să se despartă de părinți, de frați, nici măcar pentru câteva ore. Boala pare să le dea răgaz să mai stea în cuib, pare prilej de zăbovire în mediul cunoscut. Când situația se tot repetă, însă, apar complicații și curg diagnostice precum laringită, bronșită, pneumonie, otită, diagnostice care traduc emoții și suferințe continui.

 

De la nevoie, la soluție

      O poveste despre copiii și părinți, despre iubire, dăruire și inspirație, a stat și la baza apariției celei mai moderne saline artificiale din București.

      Marinela Fecioru Ivan și soțul ei au creat Terra Salin pentru a fi alături de fetița lor. Mersul în colectivitate și desele episoade în care sănătatea îi era pusă la încercare copilului aveau un impact important asupra modului în care trăiau. Mereu în căutarea soluțiilor naturale pentru a-i susține copilului imunitatea, ei au avut ocazia să remarce efectul pozitiv al curelor în salină. Cum ieșirile organizate spre salinele din țară sau spre singura salină artificială din apropierea locuinței lor se transformau în veritabile excursii, cei doi investitori au decis să aducă în București tehnologie care să permită copiilor și adulților care au probleme respiratorii să se trateze mai ușor și mai aproape de casă.


Joaca, tovarăș bun al sănătății



    Terra Salin - oază de sănătate în centrul Bucureștiului


        Noi am descoperit terapia cu aerosoli salini uscați (haloterapia) grație medicului nostru de familie, un pasionat de terapii alternative și neobosit în a se pune la curent cu tot ce este util pacienților lui. După ce am testat în concedii efectul expunerii micilor pacienți la mediul din salinele naturale, am considerat util să încercăm și o salină artificială. În familia noastră apăruse și mica Maria și ni se spusese că presiunea din saline precum acelea de la Târgu Ocna, Ocna Sibiului sau Turda nu este potrivită unui copil care nu a împlinit 3 ani. Prin urmare, pasul firesc a fost să pregătim micile noastre ghiozdane și să ne îndreptăm către ,,peștera din muntele de sare,,, cum o poreclise Matei, inspirat de o fotografie de pe site-ul lor. 


Sarea binefăcătoare




       Se apropia și Halloveeen - ul, așa că ne-am spus că, dacă tot petrecem, de regulă, în stil mai ... românesc, acum să profităm de invitația celor de la Terra Salin și să participăm la evenimentul organizat de ei în camerele de terapie. Inedit, provocator, exact cum ne place. Ne-am pregătit costumele, ne-am luat cu noi buna dispoziție, ceva dexteritate să o folosim la activitățile propuse de gazde și am plecat spre locație.


Halloween în stil Terra Salin



Dovleci


Lilieci și umbre



         Credeți că am trăit ceva spaime, emoții ieșite din comun? Nicidecum! Am avut parte de cele mai simpatice zâmbete, de un mediu curat, de aerul care a potolit ca prin farmec tusea mezinei și l-a făcut pe Matei să respire mai ușor ca niciodată (polipii erau provocarea pe care el o avea încă de la naștere). I-am văzut pe copii fericiți, alături de copiii celorlalte două familii din sală. Pentru prima dată, ne-am spus că dacă nu rezolvă aerul sărat starea aceea veșnică de aproape răciți sau răciți de-a binelea, cu siguranță fericirea și hohotele de râs își vor spune cuvântul în ceea ce privește imunitatea.

 Terapie cu aer salin și artă

Am revenit cu drag, constant, pentru că, la Terra Salin, grija pentru pacienți presupune și sfatul unui medic specialist, dar și implicarea unor oameni cu suflet care aduc în încăperile destinate terapiei spectacole de teatru, ateliere de lectură sau creează un mediu în care părinții să se poată relaxa și să-ți poată urmări micuții la joacă. 


Prin urmare, am aflat noi detalii din povestea lui Rapunzel.

    
    
Teatru - activitatea preferată a celor mici


 Ne-am reîndrăgostit de micul prinț și ne-am amintit cât de importantă este prietenia:   
        ,, - Caut prieteni. Ce înseamnă „a îmblânzi”?
- E un lucru de mult dat uitării, zise vulpea. Înseamnă „a-ţi crea legături”...
- A-ţi crea legături?
- Desigur, zise vulpea.  (...) dacă tu mă îmblânzeşti, vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi, pentru mine, fără seamăn în lume. Eu voi fi, pentru tine, fără seamăn în lume...,,. 



Ateliere cu cărticele 



        Ne-am pregătit, chiar, pentru o perioadă care se apropie cu pași repezi, cea a sărbătorilor de iarnă. Copiilor nu le-a venit deloc greu să se vadă în poveste, pentru că au avut în săli pereții imaculați și sarea de pe podea în care, ca și iarna, au făcut îngerași.



Poveste de iarnă spusă în salină



            Din când în când, în sala destinată părinților, mami a lăsat deoparte grijile și a avut grijă de ea. Cursul de yoga îi dădea ocazia să pună și ea o altă bază imunității atât de necesare în această perioadă. Cel mai mult au apreciat copiii tot procesul. Au regăsit un părinte odihnit, cu chef de joacă și pus pe glume. Exact ce își doreau ei mereu.


Momente de relaxare în salină


 De efectul bactericid și virucid al clorurii de sodiu naturale ne-am bucurat în familie, săptămâni la rând. Pentru copii, medicul specialist ne recomandase, inițial, 7 ședințe zilnice. Mai apoi, am venit o dată pe săptămână, pentru că aveam nevoie să consolidăm rezultatele. Astmul cronic al tatălui s-a mai îmblânzit și el, după 3 luni de vizite săptămânale la salină.  Treptat, alături de copii, au testat efectul salinoterapie și bunicii. Cum a venit și primăvara, le-a venit mai ușor să ajungă la Terra Salin și să se convingă că problemele respiratorii au leacuri străvechi, în straie noi.


 Voi ce soluții mai puțin obișnuite ați găsit provocărilor legate de sănătate? Cum împletiți eforturile de a vă menține imunitatea ridicată cu efortul de a vă ști senini?



     Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2021, proba nr. 13, sponsorizată de Terra Salin.

    Fotografii de pe site-ul Terra Salin, de pe Terra Salin (pagina Facebook) și din arhiva personală. Colaje realizate pe https://www.canva.com.



Un comentariu:

  1. Și noi mergem la Terra Salin. Este un mod frumos de a-și întări cei mici imunitatea.

    RăspundețiȘtergere