sâmbătă, 23 octombrie 2021

Halloween în stil românesc, cu Franke

Toamna și sărbătorile copiilor noștri

Până mai ieri, venirea toamnei era sinonimă cu bucuria adusă de bogăția recoltelor, de fructe și flori. În mintea noastră, a celor care acum suntem ,,oameni mari,,, mai există amintiri ale zilelor însorite și călduțe în care ne ajutam părinții la culesul viei. Într-o astfel de toamnă, pe un rând dintr-o plantație de la marginea pădurii, am întâlnit o căprioară. În alt an, în aceeași vie, am urcat pentru prima dată pe un cal blând și, ținându-mă de frâu, am făcut primii pași călare printre butucii îmbrăcați în frunze ruginii. Eram copil, dar senzația aceea de libertate, împletită cu miresmele de struguri copți, de soare tomnatic și de iarbă, mi s-a întipărit bine în minte. Acea senzație o caut de câte ori mi-e dor de mine, de bine. Timpul nu pare să aibă vreo influență asupra amintirilor, le retrăiesc oricând, cu aceeași intensitate.


Struguri, la sfârșit de septembrie


Strugure, în lumina toamnei

    Pentru copiii mei, toamna are alte arome, alte gusturi. Ei își adună alte amintiri. Când ne-am întâlnit prima dată cu ideea de Halloween, am fost foarte tentați să o respingem. N-am rezonat cu ideea de petreceri  cu fantome și schelete, nu am prea văzut de ce să adoptăm o formă fără fond. Curiozitatea, însă, și bucuria pe care ei o găseau în activitățile care se puteau lega de această sărbătoare americană ne-a împins să citim mai mult. Ne-am explicat nevoia oamenilor de a aminti de lumea celor trecuți într-o altă dimensiune ca modalitate de a păstra legătura dincolo de timp cu aceia pe care-i iubim și, în final, le-am creat celor mici ocazia să folosească acest moment din an ca pretext pentru a picta dovleci, a coace plăcintă cu mere, dovleac și nuci, a face supe din dovleac și a le savura cu poftă, a picta pe frunze, a decora întreaga casă cu frunze, dovleci în care aprindem lumânări și baloane în culorile toamnei.


Culorile toamnei, în bucate


dovleci plăcintari, materie primă pentru supe


supă caldă, dulce-acrișoară, din dovleac


Petrecerea- de la idee, la realitate

          Cum ideea de a aduna câțiva copii pentru a da bucuriei noi dimensiuni nu ne e departe, am profitat de faptul că bucătăria noastră încăpătoare e percepută de copii mai degrabă ca un sofisticat laborator din care ies cele mai gustoase produse, așa că, i-am invitat și pe verișori, să se desfășoare folosind cele mai variate ingrediente. Cum mai făcusem și altă dată asemenea întâlniri, joaca lor a luat destul de repede forme inedite: de la înghețată, la pizza, de la cozonac, la tort, au simțit nevoia să se implice în realizarea tuturor produselor, cu riscul de a face bucătăria să arate ca după un cataclism.


Plăcintă cu nucă, mere și dovleac, specialitatea bunicii


Foaia de plăcintă, făcută în casă 


    Pentru început, a trebuit să ne punem la drum. Bucătăria în care urma să gătim era la bunici, așa că ne-am inspirat pentru decorațiuni de pe drumul pe care toamna-l înnobilase, pentru noi, în toate nuanțele de galben, verde și ruginiu.


Toamnă


Drum de toamnă


            Decorațiunile - simbolice, bucuria -din plin

           

Bucătăria bunicii are marele merit că este spațioasă. Gândită ca inimă a casei, ea lasă loc întregii familii să se adune în jurul mesei, dar permite și să lucreze în jurul mesei o gospodină și …ajutoarele ei. De curând modernizată, cu plită și cuptor Franke, cu o chiuvetă Franke de mult visată, bucătăria era tot ce-și puteau dori cei mici pentru a pregăti o petrecere de Halloween. Iar noi eram mai liniștiți, bucatele aveau o șansă în plus să fie savuroase, să nu se ardă, să se gătească în cel mai scurt timp. Iar urmele intenselor pregătiri să dispară repejor, sub jetul de apă și mult, mult clăbuc.


Chiuveta Franke, folosită cu succes 

Chiuveta Franke - ușor de curățat

Din mâinile micilor meșteri, cu ajutorul mamelor și bunicilor, au început să iasă bucatele care le plac și se potriveau perfect unei petreceri de copii: pizza, tort, înghețată. Nu mult, nu greu, rapid și ușor de curățat. Blat făcut din timp, decongelat, din rezerva bunicii. Fructe puse din vară în congelator. Lapte de cocos preparat de tatăl răbdător și conservat cu grijă. 

    

Pizza 

Pizza cu ciupercuțe și măsline

Două tăvi, perfect coapte în cuptor electric Franke




Tortul cu fructe, frișcă și ciocolată


Înghețată de fructe



     Pentru cei mari, bunica a copt și o friptură cinstită, cu delicioși cârnăciori alături și murături asortate. Supa de dovleac a adăpostit-o în bolul acela de-i era ei drag. A făcut și celebrele ei cornulețe cu nucă și dulceață de gutui și i-a lăsat pe cei mici să-i decoreze cu zahăr pudră. La căldură, cu masa plină, bucuria a avut mai mult gust iar ... Halloween-ul a părut mai de-al nostru, mai românesc. Electrocasnicele Maris au făcut ca savoarea preparatelor să fie de neuitat, spre mândria gospodinei din casă care ne povestea încântată despre experiența ei atât de plăcută cu achiziționarea de electrocasnice de pe un site care și-a confirmat renumele, https://www.frankemagazinonline.ro/


Cornulețe cu nucă și dulceață de gutui


Cornulețe pudrate cu zahăr


Cornulețe și pandișpan




Bucate simple, gustoase


    Ca să nu plecăm acasă cu mâna goală, la final, bunica ne-a făcut pachețelele ei celebre (le numim ,,pachețele cu dragoste) și ne-a tot amintit că e cazul să mai schimbăm și noi plita cea veche, mai ales că ne convinsesem, încă o dată, cât sunt de practice noile ei achiziții: cuptorul și mașina de spălat vase Franke (aceeași gamă - Maris).

    

Cuptor Maris


Mașină de spălat vase  Maris


        Pe noptieră, au rămas să-i țină companie doamnei casei micile aranjamentele făcute de nepoate. Prin cameră, baloanele în culori de toamnă.


Pe noptieră, o fărâmă din toamna de-afară


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2021, proba nr. 8, sposorizată de Franke.

 Fotografii de pe site-ul Franke și din arhiva personală. Colaje realizate pe https://www.canva.com.










Un comentariu:

  1. Citind , parca simti deja mirosul de plăcinte...și da...poate ar trebui să schimb și eu plita cea veche ...

    RăspundețiȘtergere