Echipa fantastică
Cred
că v-am mai povestit despre echipa excelentă pe care o facem eu și soțul meu. Eu vin cu ideile, el cu soluțiile practice, negociem, cântărim opțiuni
și, mereu, găsim o cale să transformăm imposibilul în posibil.
Celor din jur le părem ușor prea visători, prea fără experiență. Cei care
ne cunosc, ne știu și determinarea, și puterea de a persevera atunci când
obiectivele pe care ni le propunem sunt importante pentru noi.
Prin urmare, am luat decizia să renunțăm la un mod de a trăi destul de sigur, dar plin de renunțări și de frustrări. Primul pas a fost să punem pe hârtie argumente pro și contra păstrării locuinței din oraș. Reușisem să renovăm casa părinților, la doar 10 kilometri de oraș, aveam acolo o grădină, curte spațioasă, pădurea în spatele casei și câțiva prieteni de nădejde care ne așteptau în comunitatea lor. Teoretic, ne mutam în sat.
Practic, în satul acela modernizat de o administrație eficientă, oamenii reușeau să aibă confortul din oraș (apă, canalizare, curent electric, internet) și multe dintre avantajele pe care numai mediul rural ți le poate oferi.
De câte ori ajungeam acasă, pe masă se așezau cele mai gustoase bucate, gătite cu grijă de bunica. Dacă se întâmpla să lipsească vreun lucru din gospodărie, o întreagă rețea de relații se punea în mișcare și aflai repejor care dintre vecini, prieteni sau cunoscuți are ce-ți lipsește. Fie cumpărai de la omul respectiv, fie făceai schimb, ducându-i ceva ce-ți prisosea. De multe ori, te întorceai cu zâmbetul pe chip, cu produse proaspete și de o calitate care te făcea să te întrebi de unde or fi provenit toate cele cumpărate prin supermarket. Un buchet de flori, ceva prăjituri sau vreun borcan de dulceață erau darul mătușii Ioana/ al domnului Vasile, așa, drept mulțumire că ,,ai luat,, de la el.
Aerul curat,
infrastructura bună, distanța relativ mică față de oraș au tras și ele greu în
balanță. Copiii ar fi putut învăța,
încă, în sat. Ar fi putut merge și în oraș, o școală bună era chiar la intrare
în localitate și puteai ajunge cam tot în timpul pe care-l făceam acum din casă
și până la școala din cartier, cu popasuri pe la semafoare și intersecții blocate.
Mai
important, însă, era un alt aspect. Mutatul la sat putea presupune și noi
oportunități. Puteam obține o finanțare europeană și aveam șansa de a înființa, chiar în curtea
copilăriei mele, atelierul de ciocolată artizanală pe care îl visam de o viață.
Ciocolată de poveste
Încrezători că vom crea un produs care să convingă cumpărătorii, am cerut sprijinul unui specialist capabil să ne consilieze pentru a realiza un proiect care să aibă sorți reali de aprobare. Testasem, deja, câteva sortimente de bază și stabilisem ce aveam de făcut. Pralinele și tabletele cu ciocolată fuseseră gândite să poată fi personalizate, în funcție de pasiunile și preferințele fiecărui client. Cu planul de afaceri bine gândit, cu spațiul pregătit pentru a corespunde și celor mai moderne cerințe, așteptam finanțarea.
Între timp, pregăteam terenul pentru ceea ce
urma. Discutam cu mici furnizori din zonă care ne puteau oferi produse cu specific
local, certificate Eco. Fructe de pădure, alune, nuci și miere ne erau necesare
în cantități mari. În satul vecin, un alt tânăr gândise o afacere pentru
viitor. Creștea, deci, legume și fructe pe un pământ adus până la stadiul la
care putuse primi certificările Eco necesare. Prelucra producția, folosind mâna
de lucru locală, și livra în orașele din apropiere, în țară sau la export,
produse care păstrau gustul copilăriei noastre. Ne puteam baza și pe contribuția
lui și pe experiența acumulată.
În același timp, contactam furnizori din Belgia,
din Italia și din Franța, pentru ca afacerea născută din pasiunea pentru un
,,dulce,, să poată aduce către beneficiari produse inedite, de cea mai bună
calitate.
GGM
Gastro România – echipamente profesionale, la cel mai mic preț
După selectarea rețetelor, am contactat unul
dintre colaboratorii pe care ne bazam de la început, GGM Gastro România, firmă
care intrase pe piața în februarie 2021, aducând și la noi experiența adunată
din 2004 de firma germană GGM Gastro Internațional. Echipamentele de cea mai
înaltă calitate puteau face, mai ales în această perioadă, diferența dintre o
afacere fără mari sorți de izbândă și o afacere care poate depăși fiecare
provocare.
Cum atelierul nostru avea două mari spații,
care permiteau fluxuri tehnologice diferite, am gândit și o completare a
activității din care obțineam ciocolată. Cel puțin pe sezon, puteam realiza,
din ingrediente descoperite pe plan local, sortimente de înghețată home-made.
Fructe sălbatice, fructe de cultură, lavandă, mentă, cacao, nuci și alune.
Fiecare ingredient ne provoca, ne determina să testăm și să visăm la felul în
care afacerea va crește.
Bucătăria visată |
Am ales, deci, frigidere și vitrine frigorifice, mese pe care să lucrăm, chiuvete de inox și dulapuri de
depozitate, un mixer profesional, mașini de înghețată dar și obiecte mai mici,
la fel de utile: tocătoare și cuțite, recipiente pentru înghețate și
porționatoare, teluri, boluri din inox și pahare de măsurat, tăvi pentru
pralinele noastre. Fiecare piesă din echipamentul atelierului ne aducea mai
aproape de visul nostru: produse făcute din ingrediente preponderant românești,
pentru a susține mediul antreprenorial local.
Mașină de înghețată |
Vitrină frigorifică |
Dulapuri din inox |
Distribuția produselor, adaptată cerințelor
pieței
Finanțarea sosită în timp util a presupus
finalizarea amenajării atelierului nostru. Ciocolată
de poveste, firma pe care o
înființasem, avea acum un site, pagini de Facebook și de Instagram, canal de
You-Toube și de Tik-Tok. Noi ne vedeam de producție, promovarea o lăsam în
seama prietenilor noștri, Ioana și Mark, care ni se alăturaseră entuziasmați de
perspective.
Tot ei asigurau și distribuția pe plan local.
Livram la domiciliu, folosind mașina firmei și lăzi special concepute pentru
transportul alimentelor, furnizate de același partener de afaceri, GGM Gastro.
Antreprenoriat la sat și un partener de
bază – GGM Gastro
Firma la
care am apelat pentru dotări complete ale atelierului nostru ne-a rămas alături
și azi. Suntem consiliați de câte ori este nevoie, primim asistență tehnică și
sfaturi care să ducă la utilizarea adecvată a aparaturii achiziționate.
Am recomandat și altora aceeași sursă de
echipamente mulțumiți să identificăm în colaborarea cu firma din Voluntari
(Ilfov) aspecte pe care le considerăm esențiale:
- raportul
excelent preț/calitate;
- timpul
de livrare redus (8-9 zile după încasarea plății, pentru produsele din stoc,
3-4 săptămâni pentru cele care vin pe comandă);
- transport
gratuit pe teritoriul României pentru marfa a cărei valoare nu depășește 100 de
euro; costuri reduse pentru comenzi de valori mari;
- posibilitatea
se a plăti prin ordin de plata, virament bancar, PayPal sau card de credit;
- legătura
permanentă păstrată cu expeditorul produselor din momentul receptării comenzii;
- variante
de garanţie, adecvate nevoilor clientului: pentru piese de schimb, 1 an de garanţie completă (se adaugă un cost
de 5% din valoare netă a mărfii) sau 2
ani garanţie completă (10% majorare faţă de valoare netă a mărfii);
- planificare individualizată a spațiilor
în care vor fi folosite maşinile de gătit, mobilierul din inox, frigiderele,
mașinile de înghețată.
- flexibilitate, receptivitate, profesionalism.
Proiectul se dezvoltă
Ateliere de gătit, spații de lucru pentru
artiști, cafenea, loc în care se desfășoară evenimente. Cutii-cadou de sărbători, pentru parteneri de
afaceri și angajați. Păstrăm coerentă activitatea complexă la care ne-am
angajat, dar întrezărim alte și alte posibilități de a evolua.
Voi,
pe ce partener de nădejde v-ați sprijinit în dezvoltarea afacerii? Fiecare
dintre recomandările voastre poate influența în bine povestea pe care o scrie
un antreprenor îndrăzneț.
Sediul GGM Gastro |
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2021, proba nr. 15, sponsorizată de GGM Gastro EST RO S.R.L.
Fotografii de pe site-ul GGM Gastro România, de pe GGM Gastro (pagina Facebook) și din arhiva personală. Colaje realizate pe https://www.canva.com.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu