joi, 9 aprilie 2015

Noul Philips Performer Expert și testele aferente


  Dacă mi-ar fi spus cineva că timp de câteva săptămâni voi studia un aspirator pe îndelete, aș fi spus că glumește. Dacă mi-ar fi spus că după o lună nu mă voi sătura de studiat minunea de aspirator, aș fi râs copios. Pentru că aspiratul mi se pare treabă de om mai viguros sau de gospodină foarte hotărâtă să nu lase și altora de lucru, deci eu i-l las, de regulă, soțului meu. Și-l păstrez pentru mine doar în caz de forță majoră. Când e musai, când suntem singuri acasă și nu se poate altfel, când vreau să fiu eu foarte sigură că a zburat cât mai mult praf din covoarele de prin casă.
   Cum locuim aproape de mare, o parte importantă din an aspiratul era o chestiune plicticoasă și oarecum contraproductivă. Adică, pe de o parte aspiram, pe de alta, toată casa mi se părea mai degrabă prăfuită și țineam mult și bine ferestrele deschise pentru a simți iar aerul curat.

  Toată povestea aceasta s-a schimbat de când am avut ocazia să testăm Noul Philips Performer Expert 8725/ 09, clasa A, cu sac






  Prima impresie - e cu sac, deci, e cam același lucru cu buburuza noastră roșie, zgomotoasă și care mai degrabă prăfuiește decât curăță. A doua impresie - e, clar, altceva.

  Și am luat-o metodic. De la covorul cu delicate șanțuri decorative (pe care le curățam câte jumătate de oră, doar-doar va dispărea orice scamă), la parchetul din toată casă și fiecare ungher în care nu mai ajunsesem de ceva timp.









1.  Prima observație - nici fir de praf în casă. Deschideam geamurile de drag și din obișnuință dar, dacă ar fi fost nevoie, am fi putut să aspirăm, liniștiți, la orice oră, fie ploaie, fie ceață groasă sau orice altă vreme.Pur și simplu nu părea că se schimbă nimic în aer în raport cu momentul de dinainte de a aspira.

2. A doua observație - nivelul de zgomot e atât de redus (nivelul de zgomot e de doar 78  dB), încât nu mă mai poate mustra vecina că-i trezesc cățelul dacă aspir prea târziu, dar nici nu-mi trezesc copilul dacă aleg să fac curat în timpul somnului lui de prânz. Sau de dimineață. Iar de acest lux  nu-mi aduc aminte să fi profitat vreodată, pentru că era imposibil să fac curat cu vechiul aspirator în timp ce copiii se odihneau. Zgomotul (normal, ziceam eu), i-ar fi trezit imediat. Și... gata distracția.  

3.  O altă surpriză a fost firul de alimentare, suficient de lung încât să mă pot plimba prin toată casă cu aspiratorul (are 8 m), fără să fie nevoie să întrerup activitatea. Era, din nou, primul aspirator la care vedeam acest mic (și eficient) detaliu. Nu mă gândisem că se poate remedia problema, luam sâcâitoarea problemă a firului scurt ca pe un dat, de neclintit. Iată că se poate. Și e un alt motiv care transformă o activitatea de rutină, obositoare, într-o activitate  plăcută, eficientă.

4. Tubul flexibil, combinat cu o parte din aluminiu, telescopică, a eliminat o altă problemă. Cea a poziției gheboșate, intrate și ea în tradiție. Din adaptarea înălțimii tubului telescopic, rezultă o poziție relaxată a coloanei. Un alt punct important pentru mine și pentru soțul meu, resemnat să se aplece peste aspiratorul nostru bătrân. Interesant e că s-a ivit un nou pretendent la mâna.. aspiratorului și că a devenit util în educație. Brusc, juniorul familiei a decis că, la cei șase ani neîmpliniți, poate și el să dea cu aspiratorul. Date fiind facilitățile noului Philips Performer Expert, nu ni s-a mai părut nici joacă, nici glumă, ci o activitate pe care, măcar în camera lui, o poate desfășura la fel de eficient ca oricare dintre noi.

5. Capetele cu forme diferite. Cele două perii mari (una este TriActiveMax, eficientă pentru a strânge fiecare fir de praf), vin cu alte accesorii mai mici, care pot ajunge în fiecare colțișor, pe sub canapele, pot aspira tapițerie sau tastaturi, sertare sau rafturi copleșite de praf, jucării sau covoare cu firul lung, decorativ. 
   Peria Tri Active Max are și marele avantaj al unor roți ingenioase care o fac ușor de dus spre orice colț, indiferent de suprafața pe care alunecă.

 Din kitul de murdărire, nouă ni s-au părut grozave bilele de poliester, pe care le-am folosit în fel și chip. Inițial, au fost o pungă senzorială, numai bună de pipăit și de rupt. Apoi, au fost un pretext pentru a sesiza efectele energiei electrostatice și o sursă de amuzament (de la agitația din punguță, bilele prinseseră viață și se urcau pe mâinile noastre). În final, au sfârșit pe jos și au fost strânse ușor, rapid, cu același entuziasm de până atunci.

  Bombonelele și fâșiile de staniol au fost alte surse de clipe vesele. În plus, s-au adăugat nesfârșitelor fâșii de hârtie,bucățelelor de plastelină, Dar n-au mai fost motiv de oboseală extremă și nervi. Se auzea doar un:   -Să aducem aspiratorul. și ne vedeam liniștiți de joacă. Mai rapid ca niciodată, fără praful sâcâitor din aer, se făcea ordine.

6. Consumul mic - ne-a uns la suflet. Pentru că era un alt motiv de îngrijorare. Cum să dai de trei ori pe zi cu aspiratorul? Consumă! Ei, de data aceasta nu (prea) mai consumă. Cei 650 de W (clasă de eficiență energetică A) erau o treime din ceea ce consuma vechiul nostru aspirator. Cu rezultare incomparabil mai slabe.

7. Este ușor, deci se plimbă dintr-o cameră în alta, pe suprafețe diverse, fără un efort mare (are cam 5 kg).  Atât de ușor încât a putut fi plimbat și spre parcare și folosit și pentru a aspira mașina, că tot era pregătită de drum lung (sau venită de la drum lung, depinde de moment).

8. Sacul. Ne fusese teamă de el. Că e incomod de schimbat, că nu reține praful etc. Am constatat rapid că sacul avea o structură complexă, din mai multe straturi. Că aerul intra în aspirator cu scame, fire de păr, mici obiecte de pe jos și ieșea mai curat decât intrase, astfel încât inclusiv persoanele alergice sau copiii mici să fie, real, ajutați de utilizarea lui. 
 După ce l-am plimbat prin vreo trei case (am călătorit în perioada detestare, așa că aspiratorul a vizitat câteva județe, lăsând aceeași impresie bună peste tot :) ), am desfăcut, de curiozitate sacul și m-am speriat cât praf depozitase. Îl transformase într-o pâslă densă, amestecată cu bile de poliester, piese de Lego și multe altele. 
  Schimbarea lui a a fost ușoară (adică, mi-a ieșit și mie). 

9. Are filtre suplimentare - filtru Hepa 13 și AirSeal, care curăță aerul de orice impurități, captând și cel mai fin praf. Ele se schimbă anual, deci calitatea aerului se păstrează pe o perioadă îndelungată.







10. S-a folosit în acest aspirator mult creativitate.  Puterea de aspirare se reglează ușor de la butoane,  e ușor de trecut peste praguri, rezistent și mereu neașteptat de eficient. 
  Mi s-a părut util într-o familie mică (când este folosit mai rar) dar și într-o familie mare, folosit o dată sau de mai multe ori pe zi. La noi a eliminat celebra mătură, pe care bunica nu se îndura să n-o folosească când erau doar câteva firmituri de adunat, când decupa nepotul sau împrăștia nepoata cereale. Acest aspirator a convins-o că există, totuși, căi mai ușoare, mai economice și mult mai practice de a păstra curățenia.
  


În concluzie, încă testăm, încă descoperim noi inovații la aspiratorul nostru, dar nu ne-am mai întoarce la cel vechi pentru că am descoperit că se poate altfel. Cu mult, mult mai eficient. Și mai distractiv. Și mai ușor. 
  

Aici - prima întâlnire. Filmată stângaci, cu doi pui care erau tare curioși să vadă orice detaliu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu