vineri, 16 ianuarie 2015

Ilustrated Children's Bible (slipcased) - Editura Usborne

   Ilustrated Children's Biblie (slipcsed), volumul publicat la Editura Usborne, impresionează, în primul rând, prin eleganța cu care este realizat. Supracoperta cartonată asigură integritatea unei cărți care este gândită pentru a fi citită des, răsfoită de un copil curios, căruia are menirea să-i lămurească întrebări esențiale cu privire la spiritualitate. 
   Volumul este cartonat, legat în pânză crem, cu o copertă pe care se îmbină culorile obișnuite și auriul care duce cu gândul la valoare lucrurilor indestructibile.
Fiecare pagină este antichizată, nuanța de bază (galben-pal, de regulă) sugerează vechimea cărții și, implicit, a textului. Desenele duc cu gândul la felul în care percepe un copil lumea și la modul în care o poate reprezenta prin desen. În același timp, sugerează dimensiunea sacră și faptul că, prin poveste, copilul pătrunde într-un alt univers, fascinant.
   Cele 192 de pagini, format mare (276 x 216 cm), sunt redactate într-un limbaj accesibil unui copil de peste 6 ani. Autorii au creat un text care să fie citit inițial de părinte, apoi de copil, pe măsură ce capătă încredere în propriile forțe. Fraza curge, captează atenția și o ține trează pe măsură ce micul cititor află despre nașterea tuturor celor care există: lumina și întunericul, apele și pământul, plantele și animalele, omul. Fiecare desen nouă ni s-a părut o sursă de inspirație. Delicate, în culori calde, primele imagini ne-au dus cu gândul la frumusețea din grădina Edenului. Cei mici și-au plimbat mânuțele peste fiecare pagină, au mângâiat, au pipăit, au luat în brațe cartea și au așteptat cu nerăbdare povestea aceasta unică.








 Pe Noah, unul dintre primele personaje întâlnite, copiii îl știau și dintr-o altă carte, o versiune pentru cei mici, Noah's ark. Aflaseră de acolo despre arca lui, despre potop și animalele pe care le salvase înțeleptul. Dar multe alte personaje, din Vechiul Testament sau din Noul Testament, le erau necunoscute.





 Cum textul este suficient de mare, noi ne-am propus să o răsfoim într-o primă fază, să discutăm pe margine imaginilor și să ne axăm pe câteva idei de bază. Ghidați și de întrebările lui Matei, am încercat să aflăm mai multe despre felul în care este prezentată în Biblie nașterea lumii, despre primii oameni. Am ajuns, totuși, destul de rapid, la pruncul Isus. În mintea lui Matei rămăseseră destule întrebări legate de ce înseamnă Crăciunul și anticipa deja, prin informațiile solicitate, Paștele.





 Ne-am lăsat purtați de discuții, am răsfoit, am admirat imagini, convinși că drumul prin lumea acestei cărți este abia la început.


Mai jos, alte imagini din carte, în toată frumusețea lor.














Finalul cărții aduce întâlnirea cu o hartă a locurilor menționate în Noul Testament și cu un index al numelor pe care cititorul le-a întâlnit pe parcursul lecturii (Who's who in the Bible). Ambele, la fel de utile în avalanșa de informații noi, pe care copilul le va asimila mai ușor și cu plăcere răsfoind această carte.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu