miercuri, 15 octombrie 2014

Citim, citim, chiar și unui bebeluș

Citim, citim, chiar și unui bebeluș


   Mama, tata, maia, dă, ia…. Primele cuvinte. Copilul vorbește. Bucuria părinților e împletită cu mândrie.  Mai presus de orice e gândul că, iată, copilul poate comunica mult mai clar ceea ce-și dorește, ceea ce simte, poate cere ceea ce-i este necesar.
   Aparent, vârsta la care începe să vorbească bebelușul ține doar de șansa fiecăruia. În realitate, felul în care interacționăm zilnic cu un copil mic poate schimba esențial felul în care evoluează, deci și felul în care va gândi și se va exprima.   
   Încă din perioada intrauterină, lectura făcută copilului poate fi un moment important al fiecărei zile. Modulațiile vocii mamei, emoțiile, starea de bine care se instalează în timpul unei lecturi agreabile, toate aceste detalii pot pune o temelie felului în care va relaționa copilul cu aceste obiecte unice în felul lor, cărțile.
   Un părinte care-și face timp să-i citească bebelușului va găsi resurse de răbdare, de creativitate pentru a se apropia de copil așa cum are nevoie el. Partea frumoasă este că și părintele va ieși din întreg procesul schimbat, îmbogățit.
   Pentru copil, cartea va fi, la început, un obiect-jucărie, plin de culoare, texturi unice, muzică. Mai presus de orice, cartea va fi timp cu mama și cu tata, brațe calde care-l cuprind, joc al privirilor și al mâinilor, senzații noi, cuvinte care se repetă și îmbracă un sens.  
   Un copil căruia i se citește va cunoaște mai repede lumea care-l înconjoară. Se va cunoaște pe sine mai repede, reflectându-se în personajele cărților. În sufletul său, vor prinde contur noțiuni esențiale precum binele, răul, bunătatea, egoismul, altruismul. Va rezona cu fiecare personaj, va trăi atât de multe experiențe în lumea imaginară, încât se va întoarce cu mult mai bogat în lumea reală.
   Cât de mult înțelege un bebeluș din lecturile noastre? Poate cu mult mai mult decât ne imaginăm noi. Chiar dacă nu știe fiecare cuvânt, muzica textului îi va încânta simțurile, va reține nume de personaje, replici pe care părintele le va sublinia prin mimică sau modulații ale vocii, va reține imaginile care se leagă de mici texte, adaptate vârstei lui.
   Putem face multe lucruri pentru un bebeluș. Să citim este un lucru ușor, la îndemâna oricui, o investiție în timp, sentimente, trăiri, care se va întoarce la noi în zâmbete și cuvinte, în priviri înțelepte și grele de sens, într-un mod de a relaționa al propriului copil mai frumos decât îndrăznim să visăm.


  
sursă foto:http://www.usbornebooksathome.co.uk/

2 comentarii:

  1. Ce frumos ai scris! Ai mare dreptate, eu sunt convinsa ca bebelusii carora li se citeste se dezvolta mai bine, invata mai usor, sunt mai receptivi. Iar de multe ori bebelusii ne surprind asa frumos cand prefera cartile in fata jucariilor colorate si galagioase, iar asta este o mare realizare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc, Raluca! Eu văd și mă conving citindu-le copiilor mei. Nu mereu, nu atât de constant pe cât aș dori, dar cărțile sunt cele mai multe jucării din casa noastră. Suntem și noi conștienți de impactul covârșitor al televizorului, internetului, știm că s-ar putea să nu-i putem feri la infinit de forța tehnologiei. Ne place să credem că acei șapte ani magici sunt esențiali și profităm cât putem de ei.

    RăspundețiȘtergere